2.5 C
New York
Wednesday, November 30, 2022
HomeGENERAL KNOWLEDGEMISCELLANEOUS GKSocial Welfare Schemes & Measures PSC Question and Answers 

Social Welfare Schemes & Measures PSC Question and Answers 

Social Welfare Schemes & Measures PSC Question and Answers 

1.Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana(PMJJBY) annual premium is :

a) Rs 380
b) Rs 480
c) Rs 330
d) Rs 430

Ans:-Rs 330

2.___ is Centrally sponsored scheme provide connectivity to unconnected habitations.

a) TRYSEM
b) PMGSY
c) SARAS
d) SGSY .

Ans:-PMGSY

3._____ was launched on 2nd October 1993 with the objective of empowering

the rural women through building thrift habit, self-reliance and confidence.
a) RLEGP
b) IAY
c) SGSY
d) MSY

Ans:-MSY

4.______ is a local language-enabled workflow based transaction level
Management Information System in place to facilitate e-governance of Indira Awaas Yojana.
a) Aya Soft
b) IYA Soft
c) Aaas Soft
d) Awaas Soft

Ans:-Awaas Soft

5.Which is the first scheme of its kind meant exclusively for slum dwellers with a Government of India subsidy of 50 percent.

a) RLEGP
b) DPADP
c) VAMBAY
d) NRHM

Ans:-VAMBAY

6.In Kerala which Programme is formally registered as the “State Poverty Eradication Mission” a society registered under the Travancore Kochi Literary Scientific and Charitable Society Act? Important GK India Kerala PSC Schemes

a) MGNREGA
b) BSY
c) Kudambasree
d) ICDS

Ans:-Kudumbasree

7.Expand the acronym RLEGP.

a) Regional Landless Employment Guarantee Programme
b) Rural Labour Employment Guarantee programme
c) Rural Landless Employment Guarantee Programme
d) Regional Labour Employment Guarantee Programme

Ans:-Rural Landless Employment Guarantee Programme

8.Which of the schemes was introduced in the golden jubilee year of independence and is operational since December 1 ,1997?

a) Swarna Jayanthi Gram Swarojgar Yojana
b) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
c) Swarna Jayanthi Shahari Rojgar Yojana
d) Samagra Awaas Yojana

Ans:-Swarna Jayanthi Shahari Rojgar Yojana

9.Name the Prime Minister who launched Bharat Nirman Yojana:

a) Narendra Modi
b) Dr. Manmohan Singh
c) A. B Vajpayee
d) Narasimha Rao

Ans:-Dr. Manmohan Singh.

10.Shishu, Kishore, Tarun comes under which Scheme?

a) PMJDY
b) PMMY
c) PMKVY
d) RJUMY

Ans:-PMMY.

11.‘Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana’ has been launched for :

a) providing housing loan to poor people at cheaper interest rates
b)  promoting women’s Self-Help Groups in backward areas
c) promoting financial inclusion in the country
d) providing financial help to the marginalized communities

Ans:-promoting financial inclusion in the country.

12.’Rajiv Gandhi Sharmik Kalyan Yojana’ under the ESI scheme is for :

a) Unemployment allowance
b) Disablement benefit
c) Medical benefit
d) Maternity benefit

Ans:-Unemployment allowance.

13.What is the maximum age limit of girl child for opening Sukanya Samriddhi Account?

a) 5 years
b) 10 years
c) 12 years
d) 15 years

Ans:-10 years

14.Maximum age for joining Atal Pension Yojana is :

a) 40 years
b) 50 years
c) 60 years
d) 70 years

Ans:-40 years

15.The annual monetary limit of ‘MPLADS’ is:

a) 2 crore
b) 3 crore
c) 5 crore
d) 6 crore

Ans:-5 crore

KeralaPSCTips.Com
KeralaPSCTips.Comhttps://keralapsctips.com
keralapsctips.com is one of the leading Online Kerala PSC Training Institute. If you are preparing for Kerala PSC Exam and not have enough Time to go for Classroom training then KeralaPSCtips.com will be your Best Solutions. For Course Related Enquire email us at keralapsctips.com@gmail.com
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

Most Popular

ART/LITERATURE/CULTURE AWARD

KERALA PSC RIVISION EXAM

Human Heart

 Revolt of 1857 

Recent Comments